Neele-Vat gaat weer bouwen op de Maasvlakte

Logistiek dienstverlener Neele-Vat gaat samen met het Turkse Arkem Chemicals op de Maasvlakte het Rotterdam Blending and Filling station bouwen. Dat moet over ongeveer een jaar klaar zijn.

Het complex krijgt een oppervlakte van 22.000 vierkante meter op een van de laatst beschikbare percelen op het Distripark. Het centrum is bedoeld voor opslag en distributie van zowel gevaarlijke (IMO) als ongevaarlijke vloeibare lading en krijgt, als eerste op de Maasvlakte, een ‘afvulstation’. Dat krijgt vier lijnen om per tankwagen of tankcontainer aangevoerde vloeibare lading om te pakken in kleinere eenheden, zoals vaten en de steeds populairdere intermediate bulk containers (ibc’s) van duizend liter.

Volgens topman Cuno Vat is het project een opsteker voor de positie van Rotterdam in de chemie-logistiek, waarin Antwerpen traditioneel een sterke positie heeft. Hij schat de investering op vijftien tot twintig miljoen euro en verwacht dat het project goed is voor zo’n 25 nieuwe banen. Ongeveer een derde van de oppervlakte is bestemd voor IMO-lading, de rest voor ongevaarlijke lading. Jaarlijks zal er naar verwachting 75.000 tot 100.000 lading door het complex gaan, deels voor Rotterdam nieuwe lading.