Nederlandse bedrijven mogen voorlopig doorgaan met huidige werkwijze voor T2L en T2LF
14-08-2023
De lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie hebben een tijdelijke gedoogregeling ingesteld voor het gebruik van de uniestatusbewijzen T2L en T2LF in het nieuwe EU-systeem Proof of Union Status (PoUS). Dit systeem, dat maart 2024 officieel van start is gegaan, bewijst de herkomst van goederen als zijnde afkomstig uit de Europese Unie. PoUS vervangt de huidige papieren versies van de T2L en T2LF en biedt voordelen zoals lagere tarieven en minder administratieve lasten.
Hoewel het PoUS-systeem nu live is, blijven veel bedrijven voorlopig hun bestaande werkwijze gebruiken vanwege een gebrek aan informatie en voorbereiding. De Nederlandse Douane zal vanaf 1 maart 2024 papieren statusbewijzen T2L en T2LF (afgegeven in andere lidstaten) blijven accepteren. Andere lidstaten doen dit ook voor documenten uit Nederland, wat betekent dat bedrijven hun huidige processen nog kunnen voortzetten.
Nederland heeft toegezegd bedrijven zo snel mogelijk te helpen overstappen naar het PoUS-systeem. Dit systeem faciliteert de communicatie tussen de verschillende partijen in de logistieke keten. Om optimaal gebruik te maken van PoUS, moeten bedrijven zich registreren bij de systemen, de nodige autorisaties verkrijgen, en hun interne processen aanpassen. Het is ook belangrijk om medewerkers op te leiden om met het nieuwe systeem te werken.
Bedrijven die willen overstappen naar PoUS kunnen meer informatie vinden op de websites van de Nederlandse Douane en het directoraat-generaal Belastingen en Douane-unie van de Europese Commissie. Naar verwachting zal PoUS volledig operationeel zijn in september 2024.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aangiftesystemen-douane/content/vragen-en-antwoorden-proof-of-union-status-pous