Neele-Vat Logistics: ”Voortgang levering realtime volgen”

Neele-Vat Logistics zocht een softwarepakket waarmee de logistiek dienstverlener de klant sneller en beter kan informeren over de status van de vervoersopdrachten. Miriam Winkel, IT-manager bij Neele, vertelt over de aanpak.Uit Logistiek Magazine, oktober 2014

Behalve sneller en beter informeren wilde het familiebedrijf uit Rotterdam efficiënter en geautomatiseerd kunnen plannen, realtime inzicht hebben in de status van de zendingen én betere mogelijkheden om via Electronic Data Interchange (EDI) te communiceren. Een andere eis was dat de klant direct ‘proof of delivery’ kan zien.

Het geavanceerde grafisch platscherm speelde een belangrijke reden bij de keuze. Met dit planscherm kan Neele automatisch plannen en eveneens plannen vanaf de kaart. Miriam Winkel, IT-manager bij Neele: “We hadden een computersysteem die we konden aansluiten op driver apps en klantenportals. Het voldeed, maar we willen meer en voorop lopen.” Neele heeft gekozen voor Plan&Go van Centric. In combinatie met de fleetmanagementapp wordt vanuit het planscherm ritinformatie vanaf de thuisbasis doorgezet naar de chauffeurs. Zo kan de voortgang en afhandeling van de rit inclusief ‘proof of delivery’ realtime worden gevolgd. Daarnaast kan via het planscherm snel worden gereageerd op verstoringen in de logistieke uitvoering.

Planningssnelheid

“Vervoeren van A naar B kan iedereen, het gaat er om wat je extra kunt leveren. Als je privé pakketten bestelt of verstuurt kun je het pakket volgen, dan moet dat zakelijk ook . Plan&Go sluit perfect aan bij onze werkzaamheden. Wij groeperen eerst onze zendingen op basis van laad- en losadres waarna we de gegroepeerde zendingen op resources kunnen plannen”, verklaart Winkel de keuze. Op dit moment is Neele nog volop bezig met de implementatie. De eerste twee afdelingen moeten op 1 november live zijn. “Het inrichten van deze processen kost tijd, maar dat verdien je later terug en zal de acceptatie van nieuwe software verhogen, omdat gebruikers direct de toegevoegde waarde zien.” Winkel doelt onder meer op de snelheid van plannen. “Planning gebeurt nu nog door ervaren planners, zij doen het prima maar het kost extra handling. Handling die door dit proces te automatiseren, vervalt. Bovendien hebben we beter inzicht in cijfers en marges.” Met de implementatie van Plan&Go zet Neele-Vat Logistics een grote stap richting papierloos transport.