De verschillende mogelijkheden:
Invoeraangifte voor Nederlandse importeurs
Als importeur van niet Europese goederen krijgt u automatisch te maken met de Douane. Er dienen douaneaangiften ten invoer te worden opgemaakt. Dit vraagt de nodige kennis, vergunningen en borgstellingen. Neele-Vat Logistics stelt u haar expertise en faciliteiten graag ter beschikking. Wij regelen desgewenst al uw douaneformaliteiten die plaats moeten vinden voordat u over de goederen kunt beschikken. Onze AEO-certificering zorgt er bovendien voor dat de Douane onze aangiften met voorrang en souplesse behandelt. Het resultaat is een soepel en betrouwbaar invoerproces. Hierdoor ervaart u zo min mogelijk oponthoud en beschikt u en/of uw klant snel over de goederen!
Invoeraangifte voor buitenlandse importeur
Bij import van niet Europese goederen via de Nederlandse zee- en luchthavens dienen buitenlandse importeurs invoerrechten en omzetbelasting bij invoer (btw) te betalen. De Nederlandse Belastingdienst stimuleert buitenlandse ondernemers om hun lading via Nederlandse havens Europa binnen te laten komen. Zij doet dit door een aangifte met Beperkt Fiscaal Vertegenwoordiging (BFV) te faciliteren. De omzetbelasting bij invoer wordt op deze manier administratief afgehandeld (uitgesteld) met behulp van een verleggingregeling. Dit geeft de buitenlandse importeur een aanzienlijk liquiditeitsvoordeel. De buitenlandse importeur hoeft op deze manier namelijk geen omzetbelasting bij invoer te betalen. Door gebruik te maken van onze faciliteiten nemen wij de verantwoording voor de correcte afhandeling van de omzetbelasting over.
Meest voorkomende transactie als voorbeeld:
Een Duitse importeur importeert goederen van buiten de Europese Unie via de Rotterdamse haven. Deze wil de goederen ten invoer aangeven. Neele-Vat Logistics verzorgt de aangifte ten invoer met gebruik van de regeling BFV. Hierdoor worden alleen eventuele invoerrechten berekend door de Belastingdienst. De omzetbelasting wordt administratief verlegd naar het btw-nummer van Neele-Vat Logistics en dus niet betaald. Wel heeft Neele-Vat Logistics de verplichting om de volgende (door-) levering van de goederen na invoer te melden bij de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bij levering aan een onderneming buiten Nederland heet dit een Intra Communautaire Levering (ICL). We spreken van een binnenlandse levering indien er wordt geleverd aan een onderneming gevestigd in Nederland.
Het resultaat is dat de importeur over haar goederen beschikt zonder dat de liquiditeit van de importeur wordt aangetast. Als dezelfde zending in Duitsland ten invoer zou zijn aangegeven, zou direct omzetbelasting (EUST: Einfuhr Umsatzsteuer) moeten worden betaald. Conclusie: een groot liquiditeitsvoordeel door via Nederland te importeren!
Veterinaire keuringen / Gemeenschappelijk veterinair Document van Binnenkomst (GDB-certificaten)
Sommige goederen moeten bij binnenkomst in de EU worden gekeurd door de Voedsel en Waren Authoriteit (VWA). Dit vereist een aantal verplichte formaliteiten en keuringen. Wij kunnen u deze volledig voor u regelen.