Incoterms (International Commercial Terms)

 

 

Incoterms®, afgeleid van “International Commercial Terms”, zijn wereldwijd erkende standaardcontractvoorwaarden die worden gebruikt om de verantwoordelijkheden en risico’s tussen kopers en verkopers bij internationale handelstransacties te definiëren. Ze stellen beide partijen in staat om duidelijkheid te krijgen over wie verantwoordelijk is voor transport, verzekering, douaneafhandeling en andere logistieke aspecten van een transactie.

Definitie van Incoterms® (International Commercial Terms): Incoterms® zijn een reeks gestandaardiseerde contractuele clausules die de rechten en plichten van kopers en verkopers in internationale handelstransacties vastleggen. Ze definiëren onder andere de leveringsvoorwaarden, de plaats van levering, de verdeling van kosten en risico’s, en de verantwoordelijkheden met betrekking tot transport en douaneafhandeling.

Belangrijke aspecten van Incoterms® :

  • Leveringsvoorwaarden: Bepalen waar en wanneer de risico’s en kosten van de goederen van de verkoper naar de koper overgaan.
  • Verantwoordelijkheden: Definiëren wie verantwoordelijk is voor het regelen van het transport, de verzekering, de douaneafhandeling en andere logistieke aspecten van de zending.
  • Internationale standaardisatie: Bieden een uniforme set voorwaarden die wereldwijd worden erkend en gebruikt, waardoor de communicatie en het begrip tussen handelspartijen worden vergemakkelijkt.

Voorbeeld van Incoterms® (International Commercial Terms): Een bedrijf in Nederland verkoopt elektronische apparatuur aan een koper in de Verenigde Staten. Ze komen overeen om de Incoterms® “FOB Rotterdam” te gebruiken, wat betekent dat de verkoper verantwoordelijk is voor het leveren van de goederen aan boord van het schip in de haven van Rotterdam. Vanaf dat punt draagt de koper de verantwoordelijkheid voor het transport, de verzekering en de douaneafhandeling van de goederen.

Het begrijpen en correct toepassen van Incoterms® is essentieel voor bedrijven zoals Neele-Vat die actief zijn in internationale handel. Het gebruik van de juiste Incoterms® helpt om verwarring en misverstanden te voorkomen, zorgt voor duidelijkheid over de verantwoordelijkheden van beide partijen, en draagt bij aan een soepele en efficiënte afhandeling van internationale handelstransacties.