TMS (Transportation Management System)

 

 

Een Transportation Management System (TMS) is een geautomatiseerd softwareplatform dat wordt gebruikt door logistieke bedrijven en verladers om het volledige proces van transportplanning, uitvoering en optimalisatie te beheren. Het stelt gebruikers in staat om transportorders te creëren, vervoerders te selecteren, routes te plannen, zendingen te volgen, en transportkosten te optimaliseren. Een TMS biedt tools en functionaliteiten om de efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen, en de algehele prestaties van de supply chain te optimaliseren.

Definitie van Transportation Management System (TMS): Een Transportation Management System is een softwareplatform dat wordt gebruikt voor het plannen, uitvoeren en optimaliseren van transportactiviteiten binnen de supply chain. Het biedt functionaliteiten zoals orderbeheer, routeplanning, vrachtconsolidatie, tariefonderhandeling, en realtime tracking om de efficiëntie te verbeteren en kosten te optimaliseren.

Belangrijke aspecten van Transportation Management System (TMS):

  • Orderbeheer: Het creëren, bewerken en volgen van transportorders vanaf het moment van boeking tot de aflevering.
  • Routeplanning: Het optimaliseren van transportroutes om de leveringstijd te minimaliseren en kosten te besparen.
  • Vervoerdersselectie: Het kiezen van de meest geschikte vervoerders op basis van criteria zoals kosten, servicekwaliteit en capaciteit.
  • Realtime tracking: Het bieden van zichtbaarheid en traceerbaarheid van zendingen gedurende het hele transportproces.
  • Rapportage en analyse: Het genereren van rapporten en analyses om inzicht te krijgen in transportprestaties en verbetermogelijkheden te identificeren.

Voorbeeld van Transportation Management System (TMS): Een logistiek bedrijf implementeert een TMS om zijn transportactiviteiten te stroomlijnen. Met het TMS kunnen ze transportorders efficiënt beheren, vrachtroutes optimaliseren om brandstofkosten te minimaliseren, en realtime tracking bieden aan hun klanten. Door gebruik te maken van de rapportagemogelijkheden van het TMS kunnen ze transportprestaties analyseren en verbeteringen aanbrengen om de algehele efficiëntie van hun supply chain te verhogen.

Voor bedrijven zoals Neele-Vat, die gespecialiseerd zijn in transport- en logistieke diensten, is een TMS een essentieel hulpmiddel om de operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en klanttevredenheid te verhogen. Door gebruik te maken van een TMS kunnen ze hun transportactiviteiten nauwkeurig plannen, uitvoeren en optimaliseren om een concurrentievoordeel te behalen in de markt.