Neele-Vat is klaar voor SOLAS

Neele-Vat verscheept vanuit het Rotterdamse havengebied duizenden zeecontainers per jaar. Vanaf 1 juli moeten al die containers gewogen worden, vanwege de aangepaste SOLAS regelgeving. Daarom rust de logistieke dienstverlener zijn vorkheftrucks uit met het iForks weegsysteem.

Neele-Vat is een full-service logistieke dienstverlener, met 600 medewerkers en 250 miljoen euro omzet in 2015. Het bedrijf biedt zijn klanten een allround dienstenpakket, van vervoer door de lucht en over zee, tot warehousing en fysieke distributie. Neele-Vat heeft vestigingen in China, Italië, Finland en Polen, maar het Rotterdamse havengebied is de spin in het web als het gaat om het verschepen van zeevracht. Vanuit verschillende warehouses rond Rotterdam en op de Maasvlakte gaan wekelijks honderden containers de zee op. Vanaf 1 juli van dit jaar moeten al die containers gewogen worden, vanwege de aanpassingen aan de SOLAS regelgeving.

Wegen

IMO Solas

De nieuwe SOLAS regels verplichten forwarders om het bruto gewicht van containers op te geven aan de rederij, voordat de container aan boord gaat, zodat tijdig een stuwplan gemaakt kan worden voor de enorme containerschepen. Twee methoden zijn officieel toegelaten om het gewicht van containers te bepalen: het wegen van de complete beladen container (Methode n.1) en het wegen van alle individuele pallets die in de container geladen worden, waarna het totaalgewicht berekend wordt (Methode n.2).

We praten met René Bongers (Directeur) en Dennis Kruit (Warehouse Manager) over hun ervaringen met SOLAS. Ze leggen uit waarom ze kiezen voor SOLAS Methode n.2.

Dennis Kruit kwam als warehouse manager bij Neele-Vat als eerste in aanraking met de praktische kanten van de SOLAS weegplicht. Op de vraag waarom de logistieke branche zo laat reageert, we zijn tenslotte nog maar een maand verwijderd van de ingangsdatum van 1 juli, antwoordt hij: “We hebben net weer een bijeenkomst gehad met het Havenbedrijf, eigenlijk worden de regels nu pas duidelijk, een maand van tevoren.”

“No VGM = No Load, zeggen ze nu: als het gewicht niet bekend is, gaat de container niet aan boord. Wij moeten het gewicht aan de terminal en de rederij bekend geven, dat kan tot een dag voor afvaart. De afwijking mag daarbij 5% zijn. Klopt je VGM niet, dan krijg je een boete.”

René Bongers neemt het gesprek over. “De methode die we zochten moest snel en accuraat zijn. We hebben gerenommeerde klanten, die willen geen gesjoemel of gezeur. In vreemde landen gaat zomaar het slot erop als het containergewicht niet klopt. Het proces is daarom essentieel.”

Dennis Kruit valt hem bij: “Je wilt fouten ten koste van alles vermijden. Een container terughalen van de terminal kost vier dagen. Je hebt extra moves, je zit met de douane, je referentienummer vervalt, allemaal extra kosten.” Neele-Vat koos voor SOLAS Methode n.2, door individuele LCL zendingen te wegen op hun vorkheftrucks.

De Praktijk

Om een idee te krijgen hoe de interne logistiek van SOLAS Methode n.2 bij Neele-Vat gaat verlopen, neemt Dennis Kruit ons mee naar het warehouse aan de overkant van de Marco Polostraat. De gevel van het warehouse bestaat uit rijen genummerde loading bays met aangedockte containers. Vrachtwagens in smetteloos wit en blauw rijden af en aan. Gehuld in felgekleurde veilgheidshesjes, een afwijkende kleur voor de bezoeker, mogen we naar binnen. Heftrucks rijden in hoog tempo palletgoederen de containers binnen, af en toe stoppend om een nieuwe job te ontvangen op de PDA’s aan boord.

iForks

iForks

Dennis legt uit dat de trucks uitgerust gaan worden met RAVAS iForks, zodat alle LCL zendingen direct bij ontvangst op de heftruck gewogen worden, tijdens het lossen van de vrachtwagen, zonder tijdverlies. De gewichten van de zendingen worden ingegeven in het warehouse management systeem. Wanneer vervolgens de laadlijsten voor de containers worden samengesteld, telt het WMS eenvoudig de gewichten van de individuele zendingen bij elkaar op en voegt het containergewicht eraan toe. Zo is het bruto gewicht bekend voordat er ook maar één pallet in de container is geladen. “We zijn ISO en AEO gecertificeerd, dus Methode n.2 wordt gewoon ingebed in onze bestaande kwaliteitssystemen,” vertelt Dennis.

Voor bedrijven die groupage zendingen verwerken in containers, biedt het gebruik van Methode n.2 extra voordelen. Het wegen van individuele zendingen in een container maakt aanvullende informatie beschikbaar en biedt kansen voor procesoptimalisatie. Dat leidt tot snellere ROI op de SOLAS investeringen.

René Bongers legt uit dat SOLAS niet alleen verplichtingen stelt, maar ook kansen biedt: “We worden state of the art, gaan nauwkeuriger werken. Dat waarderen onze klanten. We koppelen alle informatie direct aan onze management software, nu gebeurt nog veel handmatig, dat kost mankracht en geld. We gaan dus nog meer kwaliteit leveren. We hopen dat we ons hierdoor gaan onderscheiden in de markt.”

Neele-Vat is klaar voor SOLAS.