Klimaatbeleid krijgt grip op scheepvaart
10-12-2024
De scheepvaartsector staat wereldwijd voor de uitdaging om haar CO₂-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Hoewel het concept van CO₂-beprijzing voor schepen al geruime tijd bestaat, is de daadwerkelijke implementatie ervan herhaaldelijk uitgesteld. Echter, tijdens de recente klimaatvergadering van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) is besloten dat deze maatregel in 2027 van kracht zal worden. De exacte modaliteiten zullen eind 2025 worden vastgesteld.
Minister Harbers heeft de Tweede Kamer geïnformeerd
In Nederland heeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van het klimaatbeleid voor de zeevaart. In zijn brief benadrukt hij de noodzaak van een gezamenlijke aanpak op Europees, mondiaal en nationaal niveau om de uitstoot van broeikasgassen in de zeevaartsector te reduceren.
Roadmap brandstoftransitie in de zeevaart
Een belangrijk onderdeel van deze strategie is de ‘Roadmap brandstoftransitie in de zeevaart’, opgesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze roadmap schetst de eerste contouren van hoe de Nederlandse sector de transitie naar een klimaat neutrale zeevaart tegen 2050 voor zich ziet. Het document benadrukt de rol van alternatieve brandstoffen en innovatieve technologieën in het bereiken van deze doelstelling.
Ondanks deze inspanningen is er kritiek dat de scheepvaartsector nog onvoldoende aandacht krijgt in het bredere klimaatbeleid. Experts wijzen op de noodzaak van zowel emissiereductie als klimaatadaptatie om de sector weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Klimaatbeleid in de scheepvaart: Een mondiale uitdaging
Het IMO heeft een ambitieuze strategie aangenomen om de uitstoot van de scheepvaart tegen 2050 met ten minste 50% te reduceren ten opzichte van 2008. In Europa wordt dit beleid ondersteund door maatregelen zoals CO₂-beprijzing en de Roadmap Brandstoftransitie in de Zeevaart. Deze strategieën richten zich op de inzet van duurzame brandstoffen, emissiearme technologieën en internationale samenwerking.
Neele-Vat: Duurzaamheid in de praktijk
Als familiebedrijf en internationaal logistiek dienstverlener zijn wij ons bewust van onze verantwoordelijkheid in de verduurzaming van de logistieke keten. We zetten ons in op:
Samen koers zetten naar een groene scheepvaart
Met steeds strengere klimaatdoelen voor de scheepvaartsector zijn de komende jaren cruciaal. Wij zetten ons in om deze uitdaging om te zetten in kansen, voor zowel onze klanten als de bredere industrie. Samen met partners en klanten willen we bijdragen aan een toekomst waarin logistiek niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam is.