Just-in-Time (JIT)

Just-in-Time (JIT) is een strategische benadering van voorraadbeheer en productieprocessen, die streeft naar een maximale efficiëntie en kostenbesparing. Het hoofddoel van JIT is het optimaliseren van de logistieke operaties door materialen en goederen precies op het nodige moment te leveren. Dit betekent dat de productie of verkoop nooit hoeft te wachten op de benodigde materialen, en er tegelijkertijd geen onnodige voorraad opgebouwd wordt. Hieronder volgt een uiteenzetting van het JIT-concept, verduidelijkt met voorbeelden en voordelen:

 • Basisprincipe: De kern van JIT is het leveren van de juiste hoeveelheid materiaal, op de juiste tijd, en op de juiste plaats. Dit minimaliseert de noodzaak om grote hoeveelheden voorraad aan te houden, wat leidt tot kostenbesparing op opslag en beheer.
 • Voorbeeld: Neem als voorbeeld een autofabrikant. Volgens het JIT-principe ontvangt deze fabrikant dagelijks leveringen van autobanden, stoelen, en elektronische onderdelen van zijn leveranciers. De levering van deze onderdelen is precies afgestemd op de productieplanning van de autofabrikant. Hierdoor kan de fabrikant de auto’s efficiënt assembleren zonder dat er grote hoeveelheden onderdelen op voorraad gehouden moeten worden. Dit reduceert niet alleen de kosten voor opslagruimte, maar vermindert ook het risico op veroudering of beschadiging van onderdelen.
 • Voordelen:
  • Kostenbesparing: Door de vermindering van voorraadniveaus besparen bedrijven aanzienlijk op opslag- en beheerkosten.
  • Efficiëntie: JIT verhoogt de efficiëntie van productieprocessen, omdat materialen en goederen beschikbaar zijn wanneer nodig, waardoor stilstandtijden worden verminderd.
  • Kwaliteitsverbetering: Aangezien materialen direct in het productieproces worden gebruikt, is er meer aandacht voor de kwaliteit van binnenkomende goederen, wat leidt tot een hogere kwaliteit van het eindproduct.
  • Flexibiliteit: Bedrijven kunnen sneller reageren op veranderingen in de vraag van klanten, omdat het systeem hen in staat stelt de productie snel aan te passen aan nieuwe vereisten.
 • Uitdagingen: Ondanks de voordelen, brengt de implementatie van JIT ook uitdagingen met zich mee, zoals de noodzaak voor zeer betrouwbare leveranciers en een nauwkeurige planning. Een vertraging in de levering kan de gehele productielijn verstoren, wat de efficiëntie belemmert.