Intermodaal goederenvervoer is een vorm van multimodaal transport, waarbij goederen met meerdere vervoermiddelen (modaliteiten) worden getransporteerd, met als verschil dat de goederen niet afzonderlijk maar met behulp van een laadeenheid worden omgeladen. Het gaat hierbij om vervoer van goederen in (zee)containers, wissellaadbakken en opleggers. Indien voor een groot deel van de afstand wordt afgelegd per trein of schip en alleen voor het voor- en natransport gebruik wordt gemaakt van wegvervoer, dan spreekt men ook wel van gecombineerd vervoer.
Short Sea Shipping
Dit omvat het vervoer te water van goederen of passagiers over een traject dat ten minste voor een deel uit zee of oceaan bestaat, maar waarbij de oceaan niet wordt gekruist. Het gebied waarbinnen Short sea shipping zich afspeelt, is uitgebreid en gaat van de Baltische landen, over Scandinavië en IJsland, via het Verenigd Koninkrijk en West-Europa, naar het Iberisch Schiereiland en de gehele Middellandse Zee (inclusief Noord-Afrika en de Zwarte Zee).
Het betreft dus een nieuwe dynamische naam voor de vroegere ‘kustvaart’, verbonden aan een bovendien veel groter territorium. Dit soort vervoer wordt ook gepromoot door de Europese Unie ten nadele van het vervoer over weg en de trein. De onderlinge concurrentie maakt dat het concurrerende prijzen kan aanbieden. Short sea shipping kan ook gebeuren in eigen land tussen verschillende havens, dit is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië, Italië en Noorwegen.
Trein
De Nederlandse overheid werkt aan goede internationale verbindingen van het spoor. Dit omdat 80% van de van de goederentreinen naar het buitenland gaan of van het buitenland komen. Vervoerders hebben niet in elk land met andere regels te maken, omdat er binnen de EU regels gelden voor het vervoer per spoor. De EU werkt aan wederzijdse erkenning van de opleiding en certificeringen van machinisten. Hierdoor wordt het makkelijker om grensoverschrijdend transport te doen. Er hoeft dan geen andere machinist voor iedere land waar de trein doorheen gaat.
Er bestaan een aantal hoofdroutes (spoorcorridors) voor het goederenvervoer over spoor. Voor Nederland zijn de belangrijkste:
- Rotterdam – Genua
- Rotterdam – Lyon
- Rotterdam – Polen/Tsjechië