Wat als uw Chinese vazen allemaal gebarsten zijn na het transport? Is het dan de schuld van de verzender, de vervoerder of nog iemand anders? Het is vaak lastig om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor schade, diefstal of verlies. Een transportverzekering is daarom een aanrader.

Risico

Import- en exportzendingen, zeker van buiten Europa, gaan door veel verschillende handen. Ze worden op verschillende manieren vervoerd en lopen alleen al daarom een vergroot risico. Vaak is pas aan het einde duidelijk dat er schade aan de zending is.

Maak duidelijke afspraken

Met een incoterm regelt u ook vanaf welk moment tijdens het vervoer het risico van verlies, diefstal of schade aan de goederen overgaat van verkoper op koper. Bekende incoterms zijn bijvoorbeeld Ex works en Free on Board. In het contract dat u afsluit met uw zakenpartner neemt u op welke incoterm geldt. Een transportverzekering sluit u af voor het deel van het vervoerstraject waar u verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld verlies of schade aan de goederen. Stel dat u kiest voor de incoterm CIF (Cost insurance and freight) of CIP (Carriage and insurance paid to). Dan is de verkoper verplicht een transportverzekering af te sluiten tegen het risico voor de koper van verlies van of schade aan de goederen tijdens het vervoer, waarbij onder CIF alleen het maritieme traject is gedekt, terwijl dit bij CIP voor het gehele vervoerstraject geldt.

Van deur tot deur verzekeren

U kunt ook het hele vervoerstraject (‘door to door’) verzekeren. Hiermee voorkomt u discussies met een verzekeraar. In sommige gevallen is het namelijk lastig aan te tonen aan een verzekeraar wanneer er aan de goederen schade is ontstaan en voor wiens rekening die schade komt, verkoper of koper.

Doorlopend verzekeren of per zending

Als u slechts af en toe handelt, dan kunt u beter per zending een verzekering afsluiten. Als u regelmatig handelt en goederen vervoert, dan is een doorlopende transportverzekering een beter alternatief. Al uw zendingen zijn dan tijdens de overeengekomen periode verzekerd.

Averij Grosse

Niet alleen voor de dekking van uw goederen, maar ook om het risico van Averij Grosse te beperken. Averij Grosse houdt in dat bepaalde kosten die gemaakt worden ten behoeve van de redding van schip en lading, deels zijn te verhalen op de eigenaar van de vracht.

Transportverzekering op maat

Neele-Vat Logistics B.V. kan u dit uit handen nemen en uw goederen verzekeren. Vraag ons om de mogelijkheden via: salessupport@neelevat.com